Roetfilter verwijderen

Roetfilter verwijderen

Vrijwel alle diesel motoren vanaf 2006 zijn voorzien van een roetfilter of te wel DPF genoemd (Diesel Partikel Filter). Dit filter zorgt ervoor, dat de meeste roetdeeltjes uit de uitlaatgassen te filteren. Dit zorgt ervoor dat 99% van alle roetdeeltjes niet uit de buitenlucht terecht komen.

In de loop der tijd wordt het filter verzadigd. Op het moment dat het roetfilter dus verzadigd is meten 2 druk sensoren een verschil. Het motormanagement start vervolgens het regeneratieproces. Tijd het regeneratieproces worden de opgeslagen roetdeeltjes verbrand. Om dit te kunnen bewerkstelligen moet de uitlaatgastemperatuur tijdelijk verhoogd worden tot 600 – 750 °C.

Deze hoge temperatuur wordt bereikt door tijdens het normale functioneren van de motor een beetje dieselbrandstof tijdens de uitlaatslag ( Het moment dat de uitlaat gassen de motor verlaten) te injecteren. Deze brandstof verbrand door de hoge temperatuur in de uitlaat waardoor de uitlaatgastemperatuur enorm stijgt. Hierdoor verbranden alle roetdeeltjes en verlaten dan de uitlaat.

Ook kan een roetfilter defect raken. Vaak komt dit door een verhoogde roetuitstoot van de motor door veelal korte stukjes rijden. Bij het rijden met een koude motor ontstaat er meer roetuitstoot en raakt het roetfilter eerder verzadigd. Omdat het filter bij korte afstanden geen hoge temperatuur bereikt, kunnen de roetdeeltjes niet worden verbrand. Hierdoor ontstaat een verstopping waardoor de motor niet meer goed kan functioneren.

Hoe voorkom ik dit?

Roetfilters functioneren het beste als er langere stukken boven de 2000 RPM gereden wordt. Om te zorgen dat het filter in optimale conditie blijft, is het verstandig om wekenlijks een langere rit te maken van minimaal 15 minuten op de snelweg. Negeer even de schakel indicator en zet bij automaat bakken de bak even een tijdje in de S-stand, zodat het toerental even wat langer boven de 2000 RPM blijft. Tijdens deze rit krijgen het motormanagement en het roetfilter dan de tijd om het regeneratie proces te starten.

Dure oplossingen voor defecte roetfilters 

Als de vullingsgraad van het roetfilter te hoog wordt, zal de motorcomputer geen regeneratie proces meer starten. Soms kan een geforceerde regeneratie via de diagnose poort een oplossing bieden. Echter als het filter boven een bepaalde vullingsgraad komt, zal regeneratie simpelweg niet meer mogelijk zijn. In dat geval zijn er 2 opties:
1. Een volledig nieuw roetfilter kopen, installeren en laten inleren op de computer.
2. Het filter reviseren. Afhankelijk van de staat van het filter wordt deze gereinigd of wordt het binnenwerk volledig vervangen, dit is in alle gevallen voordeliger dan een nieuw filter.

Goedkopere andere mogelijkheid

Er zijn mogelijkheden tot het vervangen/verwijderen van het roetfilter voor een roetfilter-loze pijp. Via een software-aanpassing zal de auto ook niet langer meer regenereren. Hierdoor wordt de auto ook zuiniger en kan beter presenteren. Echter is dit alleen geschikt voor Race-doeleinde en niet legaal voor normaal straat gebruik.

Roetfilter verwijderen

Maak een afspraak

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]