Chip Tuning

Chiptuning is het aanpassen van de software in het motorregelapparaat (computerkast).

Tegenwoordig is iedere nieuwe auto voorzien van een motorregelapparaat. Dit apparaat regelt o.a. het ontstekingstijdstip, de inspuiting van de benzine en bij turbo-motoren de turbodruk. De gegevens hiervoor zijn als tabellen opgeslagen in de chip/eprom.

Bij het tunen worden deze tabellen/kenvelden geoptimaliseerd en aangepast om bijvoorbeeld een hogere turbodruk te verkrijgen. Vervolgens moeten o.a. de brandstof hoeveelheid en het ontstekingstijdstip hier weer op worden aangepast. Hierdoor stijgt het koppel en het vermogen, zonder hierbij concessies te doen aan driveability en de geldende emissie-eisen. De aangepaste tabellen/kenvelden worden opnieuw opgeslagen. Dit kan door het vervangen van de chip/eprom of d.m.v. OBD-tuning.

OBD-tuning oftewel On Board Diagnose tuning:
Op deze wijze van tuning wordt de chip via de diagnose-stekker uitgelezen en geprogrammeerd. Het voordeel is dat het regelapparaat niet geopend hoeft te worden. Het resultaat is hetzelfde als bij het vervangen van de Eprom. Bij veel auto’s vanaf bouwjaar 2000 is dit mogelijk.

Kies uw merk:

Staat uw merk er niet bij?

Vul onderstaand formulier in zodat we u verder kunnen helpen.

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]