Performance parts

MOTOR UPGRADE’S & REVISIE

Motorupgrades

Het verhogen van het vermogen van een motor is een complexe taak, vooral omdat er verschillende restricties en limieten zijn die in overweging moeten worden genomen. Bijvoorbeeld, elke turbo heeft een maximale toerental en druk. Wanneer deze limiet is bereikt, wordt het moeilijk om meer vermogen uit de motor te halen zonder de turbo te vervangen. Een oplossing hiervoor kan een hybride turbo zijn, die hogere toerentallen en drukken mogelijk maakt.

Daarnaast is de luchtinlaat, inclusief de luchtbak of luchtfilterbehuizing en de inlaat naar de turbo, begrensd door een maximale luchtstroomcapaciteit. Als de turbo niet genoeg lucht kan aanzuigen, zal hij zijn maximale toerental en druk ook niet kunnen bereiken.

Verder is het belangrijk dat de uitlaatgassen gemakkelijk kunnen worden afgevoerd. Een restrictie in het uitlaatsysteem kan leiden tot een te hoge uitlaatgastemperatuur, en in zo’n geval is het vervangen van de downpipe noodzakelijk om de doorstroming te verbeteren.

Tot slot is de motor zelf ook begrensd, vooral in het geval van moderne motoren met een hoge compressieverhouding. Als je de turbodruk verhoogt, komt er meer stress op de originele drijfstangen te staan. Overschrijd je de maximale stress, dan kan dit tot motorschade leiden. Gelukkig zijn er performance drijfstangen die beter bestand zijn tegen deze verhoogde stress dankzij sterker materiaal en een beter profiel.

Door zorgvuldig deze componenten en factoren te overwegen en waar nodig aan te passen of te vervangen, is het mogelijk om het motorvermogen veilig en effectief te verhogen.

MotorRevisies

Bij een standaard motorrevisie wordt altijd gewerkt volgens de specificaties en toleranties die door de fabrikant zijn vastgesteld. Dit betekent dat onderdelen zoals de cilinderboring en bijbehorende zuigermaten, alsmede de lagerspeling, worden hersteld of vervangen volgens deze originele richtlijnen. De motor wordt volledig gedemonteerd en geïnspecteerd om te bepalen welke componenten slijtage vertonen of defect zijn. Vervolgens worden deze hersteld of vervangen om de prestaties en betrouwbaarheid van de motor te herstellen. Dit is vooral nodig als de motor tekenen van slijtage vertoont, olie verbruikt of lekt, problemen met de compressie heeft of andere defecten ondervindt.

Bij de revisie van performance motoren ligt de focus echter niet alleen op het herstellen naar fabrieksspecificaties, maar ook op het zoeken naar verbeteringen in de prestaties. Dit is met name belangrijk wanneer de motor wordt ingesteld op een manier die de oorspronkelijke grenzen van de fabrikant overschrijdt. In dergelijke gevallen worden componenten zoals drijfstangen, zuigers, klepveren en lagers niet alleen hersteld of vervangen, maar ook geüpgraded. Hierbij wordt gebruikgemaakt van onderdelen die beter bestand zijn tegen de verhoogde prestatie-eisen, zoals drijfstangen van sterker materiaal of lagers met verbeterde toleranties en kwaliteiten.

Samengevat, een standaard motorrevisie richt zich op het herstellen van de motor naar zijn oorspronkelijke staat, terwijl een revisie van een performance motor gericht is op zowel herstel als verbetering, vooral als de motor wordt afgesteld om meer vermogen te leveren dan oorspronkelijk bedoeld door de fabrikant.

XTM Chiptuning

Selecteer een auto

MIS NIETS VAN XT MOTORSPORT !

PERFORMANCE NIEUWS, SPECIALE ACTIE’S & CUSTOM PROJECTEN

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

AFspraak maken